Dnes pro vás máme několik užitečných tipů a triků na péči o vaše kuchyňské nože, abyste si mohli užívat jejich vynikající ostrost po dlouhou dobu. Dodržujte naše rady a vaše nože vám budou sloužit výborně při každém použití!
🔪 Příprava nože před prvním použitím
🍋 Péče po každém použití
- Kyselé potraviny jako citrusy nebo cibule mohou na čepeli zanechat přirozenou patinu, což je normální. Avšak pozor na korozi! Vždy nože po použití opláchněte a důkladně osušte.
- Ideální je použití kameliového oleje (Tsubaki Abura), popřípadě lze použít i běžný kuchyňský olej. Totéž platí i pro rukojeti, pokud jsou vyrobeny ze dřeva.
⚠️ Nikdy nedávejte nože do myčky
Nože by měly být vždy myty ručně, protože soli z mycích tablet a horká voda mohou nože poškodit. Japonská víra praví, že část duše člověka přechází do nože, který používá - svou duši byste přece jen tak nenechali zničit v myčce, že? Na mytí nože nikdy nepoužívejte abrazivní čistící prostředky, čepele se mohou snadno poškrábat. Nože jsou pak navíc náchylnější ke korozi. A to se nebavíme o možnosti snadného poškození samotného ostří nože, či rukojeti.
❌ Co byste nikdy neměli dělat s nožem
Nekrájejte kosti, zmražené suroviny ani skořápky ořechů. Ocel je sice tvrdá, ale takto tvrdé suroviny mohou poškodit ostří. A co víc, v horším případě může dojít k naprasknutí či dokonce zlomení čepele. Pokud se vám podaří zlomit například špičku nože, může pomoct náš návod > ZDE
🥩 Správné krájení a skladování
- Vždy používejte dřevěné prkénko. Materiály jako bambus, sklo, žula, nerez, melamin, pečící plech nebo talíř dokáží během pár tahů ostří nože poměrně spolehlivě a fatálně ztupit.
- Nože ukládejte na magnetické stojany nebo při umístění do šuplíku k ostatním nožům doporučujeme opatřit čepel krytkou (Saya). Dřevěné zasouvací bloky přispívají nemalou měrou k otupení nožů. Navíc se tyto držáky špatně čistí a mohou být líhní mikroorganismů a bakterií.
🔪 Broušení nožů
- Pro nabroušení nožů používejte vodní brusné kameny
- Vyvarujte se použití mechanických nebo elektrických brousek
- Pro oživení ostří použijte keramickou ocílku nebo kůži
Pokud si nejste jisti vašimi schopnostmi broušení, přineste vaše nože k nám na jednu z našich poboček, kde vám je profesionálně nabrousíme.🌟